vaccinaties
Je huisdier vaccineren is belangrijk om hen te beschermen tegen frequent voorkomende ziekten. Na het toedienen van een vaccin zal je huisdier immuniteit opbouwen en daardoor minder snel ziek worden.
HOND
Basis vaccinaties
Honden worden standaard gevaccineerd tegen 3 virussen: distempervirus (hondenziekte, ook wel ziekte van Carré genoemd), infectieuze hepatitis (adenovirus, ook wel Ziekte van Rubarth genoemd) en parvo. Deze ziekten kunnen honden opdoen via contact met andere honden. Daarnaast krijgt elke hond ook een vaccinatie tegen leptospirose (rattenziekte). Deze bacteriële infectie kan een hond opdoen tijdens het vangen van ratten, door grachten te lopen waar ratten urineren, in open water te zwemmen, etc. Vaccineren tegen rattenziekte wordt dus aangeraden voor elke hond die een actief buiten leven heeft. Deze vaccinatie is zeer belangrijk omdat de ziekte over kan gaan op mensen!
Kennelhoestvaccinatie
Deze vaccinatie is vaak verplicht op hondenscholen en in kennels. Het is dan ook vooral belangrijk voor honden die veel contact hebben met andere honden. Bij een kennelhoest vaccinatie wordt er zowel tegen parainfluenza als tegen bordetella bronchiseptica gevaccineerd: 2 kiemen zie zorgen voor een luchtweginfectie bij uw hond.
Rabiesvaccinatie
Een rabiesvaccinatie is verplicht voor honden die de grens overgaan. België is vrij van rabies en dus perfect veilig voor honden zonder vaccinatie.
Herpesvaccinatie
Dit vaccin is enkel van toepassing op drachtige teven. Het vaccin helpt abortus ten gevolgen van caniene herpesvirus te voorkomen. Het vaccin dient 1 week na dekdatum en 1 week voor het werpen worden toegediend.
Vaccinatieschema
Een pup krijgt zijn eerst vaccin op 6 weken, op 9 en 12 weken dient deze nog eens herhaald te worden. Daarna is het voldoende om uw hond jaarlijks te laten vaccineren. Welke vaccins uw hond krijgt is afhankelijk van zijn levensstijl en wordt samen met u besproken tijdens het vaccinatieconsult.
KAT
Basis vaccinaties
Elke kat krijgt een basisvaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte. Hiermee bouwen ze immuniteit op tegen parvovirus, herpesvirus en calcivirus.
Leucosevaccinatie
Een leucosevaccinatie wordt aangeraden indien uw kat veel contact heeft met andere katten. Voorbeelden hiervan zijn katten die frequent buiten komen, katten die naar een pension gaan of katten in een cattery.
Rabiesvaccinatie
Ook voor een kat is een rabiesvaccinatie enkel nodig indien ze mee naar het buitenland gaat.
Vaccinatieschema
Een kitten krijgt haar 1e vaccinatie op 9 weken leeftijd. Deze herhalen we nog eens op 12 weken. Daarna is het voldoende om uw kat jaarlijks te laten vaccineren.
Bekijk ook eens
Praktijk Weelde
Graag telefonisch uw afspraak maken
014/65 05 01(beide praktijken)Ophalen voeding en medicatie
Ma t/m vrij:
09:00 - 13:00 uur
Ma t/m vrij:
17:30 - 19:00 uur
Zaterdag:
10:00 - 12:00 uur
Praktijk Oud-Turnhout
Graag telefonisch uw afspraak maken
014/65 05 01(beide praktijken)Ophalen voeding en medicatie
Ma t/m vrij:
14:00 - 19:00 uur
Heeft u een spoedgeval?
U kan onze praktijken 24/24 en 7/7 telefonisch bereiken!
Dierenartsenpraktijk Grensland is buiten de reguliere uren onderdeel van een spoedgevallendienst regio Turnhout